Medisch specialistische revalidatiezorg tijdens de corona-crisis

Geplaatst op 18-01-2022  -  Categorie: LOOK - algemeen

De wereld staat op zijn kop door de uitbraak van het corona-virus. Daardoor was een groot deel van de zorg de afgelopen weken op corona gericht. Ook in de revalidatiezorg heeft de behandeling van corona-patiënten de afgelopen weken veel aandacht gekregen. Maar alle acute en noodzakelijke zorg aan revalidatiepatiënten met andere aandoeningen is gewoon doorgegaan. De revalidatie-instellingen zijn momenteel bezig om ook de gewone zorg weer zoveel ogelijk op te starten. Ook zullen de revalidatie-instellingen zodra het mogelijk is op een veilige manier de groepsbehandelingen weer opstarten. Hierbij houden ze rekening met de richtlijnen van het RIVM. Hierdoor worden wachtlijsten zoveel mogelijk beperkt.

 Juni 2020

Contact met revalidatiearts en behandelingen vinden op een creatieve manier plaats, bijvoorbeeld door gebruik te maken van belconsulten, tele-consulten, apps en eHealth. Waar dat niet mogelijk is, wordt gekeken of een behandeling plaats kan vinden, rekening houdend met de anderhalve meter afstand. Is ook dat niet mogelijk, dan wordt in bepaalde gevallen gebruik gemaakt van een plexiglazen plaat, of van persoonlijk beschermingsmiddelen.
Het opstarten van de revalidatiezorg lukt echter niet meteen voor alle patiënten, omdat het in sommige gevallen gewoon niet mogelijk is om op een veilige manier en binnen de richtlijnen van het RIVM te behandelen. Deze patiënten kunnen altijd terecht bij hun eigen revalidatie-instelling met vragen over hun gezondheid en hun behandeling. Als behandeling met spoed nodig is, zal er in overleg met de patiënt een passende oplossing gevonden worden.

 

Bron: Revalidatie Nederland (RN) en de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA)